torsdag 31 oktober 2013

Ordets makt

Vi som kan läsa och skriva och göra oss förstådda kan även välja hur vi vill formulera och uttrycka oss. Det är ett kraftfullt sätt att kommunicera om än lite bortglömt i förkortningarnas era. De korta meddelandena som vi använder oss av till vardags gör också att språket blir ganska torftigt och inte så nyanserat. Jag har till och med kommit på mig själv flertalet gånger funderandes hur ett vanligt förekommande ord stavas! Och än värre får jag inte fram ord när jag ska berätta något i talande form! Detta kommet ur att jag slarvar med språket när jag kommunicerar i de snabba medieformerna.

Missförstånden frodas när SMS landar i mobiltelefoner och mottagaren tolkar meddelandet utifrån sitt lynne och kynne. Det kan vara lite som att spela rysk roulette, speciellt då tjänsten används mellan främlingar eller bekanta, men även mellan de som känner varandra väl. Ibland förbryllar dessa ordväxlingar mer än tydliggör. Särkilt då det förväntas snabba svar med få ord.

Att kunna läsa och skriva är ingen självklarhet. Det ter sig främmande för oss som kan och som bor i en världsdel där skolgång fungerar någorlunda ordnat. Fast även i vårt samhälle har detta som varit givet blivit naggat i kanterna. Barn och ungdomar klarar inte av sin skolgång av diverse anledningar. Ibland tycks det mig - som enbart har ett perspektiv utifrån - som att skolan verkar förändras för förändrandets skull. Det blir lite experimentell verksamhet som kan ge god utdelning eller mindre bra. Men oavsett hur man väljer att laborera med skolan så ska väl ändå alla barn kunna läsa och skriva!

Ord är mäktiga och tillsammans bildar de meningar som ger texten innebörd. Den kan ge oss faktakunskap eller berika vår inre värld genom att vi använder vår egen fantasi när vi följer en berättelse fram. En välbesökt inre värld där fantasin får utlopp är en magisk plats att bevista.

Att tänka sina egna tankar, tala sina egna ord och uttrycka sin mening i skrift är en styrka mäktigare än allt annat i världen. Med kunskapen kan man bilda sin egen uppfattning och försvara sin egen ståndpunkt, oavsett då andra vill styra över din person, med eller utan våld, till deras favör. Våld är för dem som inte kan formulera sig, som saknar orden och ej fått chansen att tala ur sitt inre. En del saknar en inre värld för att den aldrig varit tillgänglig för dem. Våld och maktmissbruk är deras språk.

Låt orden frodas, fantasin flöda och lyssna till ditt inre när du talar. Detta är egenmaktens kärna. Detta är värdefullare än allt man köpa för pengar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att reflektera över mina reflektioner. Otrevligheter är ej önskvärda men uppbyggande kritik mottages med ett leende!